Bron: Het Nieuwsblad

Antwerpen

De stad zet het project voor jongens die zich prostutueren in het Stadspark voort. Ze kunnen al een paar maanden terecht in een appartement aan de Quellinstraat voor medische hulp. Het jongensproject wil de tieners losrukken uit het prostitutiemilieu.

“De jongens die zich prostitueren – vooral in het Stadspark – zijn meestal afkomstig uit het Oostblok”, zegt Veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD).  “Ze komen uit de groep van straatkinderen. Alleen zijn die jongens nog verder afgegleden.”

De groep jongeren is heel moeilijk te bereiken. “Er was een laagdrempelig project nodig om met hen in contact te komen”, verduidelijkt Grootjans. “Aan de Quellinstraat krijgen ze medische hulp, en probeert een maatschappelijk werker hun vertrouwen te winnen. Die kan hen dan voorzichtig verder op weg helpen.”

Het project ging in juli van start. De veiligheidsschepen beschikt niet over concrete cijfers, maar een eerste evaluatie was positief: “Het is een jong project, het moet nog bekendheid krijgen. We hopen dat de jongens elkaar meetrekken. Mond-tot-mondreclame is de enige manier om de tieners te bereiken.”

“Het is moeilijk de resultaten nu al te beoordelen. Het uiteindelijke doel is de jongeren een andere toekomst te bieden, zodat ze hun lichaam niet meer moeten verkopen. Maar dat gebeurt niet met een vingerknip. Dat is een werk van lange adem. We hebben alleszins beslist de huur van het appartement voort te betalen, en het project te verlengen”, besluit Grootjans. (JEV)