In Antwerpen mogen sekswerkers vanaf 15 juni 2020 weer beginnen te werken

Utsopi heeft een veiligheidsprotool opgesteld. Dit werd door de bevoegde ministers goedgekeurd.

Auteurs:

– vzw Alias, UTSOPI, Espace P, entre2Wallonie, Icar Wallonie;
– vzw Violett, Ghapro, Pasop;
– Fédération des services sociaux;
– Het Kabinet Ducarme;
– De prostitutieambtenaar van de stad Antwerpen;
– Gemeente Schaarbeek – op onafhankelijke basis;
– Pierre Van Damme, epidemioloog Universiteit Antwerpen.

Naast de algemene richtlijnen gegeven door de FOD Volksgezondheid, kunnen er specifieke richtlijnen voor sekswerkers, cliënten en uitbaters gevolgd worden.

a. Netheid
De plekken waar sekswerk plaatsvindt, worden gereinigd en gedesinfecteerd met een ontsmettend middel en papieren doekjes. De reiniging dient te gebeuren na elke cliënt. Bijzondere aandacht gaat uit naar deurklinken, trapleuningen en andere oppervlakken die vaak worden aangeraakt.
Cliënten en sekswerkers wassen hun handen en gezichten voor en na elke dienstverlening, en na de geldtransactie. Wanneer het mogelijk is, wordt er gedoucht door beiden voor de dienstverlening. Na orale seks worden gezichten en lichaamsdelen die in contact zijn gekomen met de ander gewassen met water en zeep. Vrouwelijke intieme zones worden enkel met water gewassen (geen zeep) om andere infecties te vermijden.

b. Gebruik van het juiste materiaal
Gezien de aard van seksuele diensten kan de fysieke afstand van 1,5 meter niet gerespecteerd worden. Bij het binnenkomen van een plek waar seksuele diensten plaatsvinden, moeten de handen gewassen worden met water en zeep, of ingewreven worden met alcoholische gel. Een wegwerp- of stoffen mondmasker (te wassen op 60°) moet gedragen worden door zowel sekswerker als cliënt (en verwisseld worden door de sekswerker na elke cliënt), behalve tijdens orale seks. In dat geval is het gebruik van een condoom of beflapje aangeraden.
Handschoenen kunnen gebruikt worden maar handhygiëne wordt in de eerste plaats nagestreefd door het wassen van de handen en/of desinfecteren ervan.
Wat de matrasbedekking betreft kan iemand ofwel systematisch de lakens verwisselen (en wassen op 60°) of lakens van polyurethaan gebruiken (te desinfecteren na elke dienstverlening). 1

c. Geen contact van mond op mond
Alle contact van speeksel, kussen en seksuele posities waarbij men met het gezicht naar elkaar is gericht, moeten worden vermeden. Sperma en vaginale afscheiding dragen het covid-19-virus niet. Intieme plekken (penis en vagina)  die met de hand werden aangeraakt kunnen het virus wel dragen (dus correcte en systematische handhygiëne is altijd aangeraden).

d. In het geval van sekswerk dat in de openlucht plaatsvindt
In het geval er geen toegang is tot een waterbron, zullen desinfecterende gel/spray/doekjes worden gebruikt. Neem wat dit betreft ook punt (c) in acht.

e. Heldere informatie en communicatie
Posters met de in acht te nemen maatregelen voor cliënten en sekswerkers zullen in alle plekken waar sekswerk plaatsvindt zichtbaar zijn. Flyers zullen worden uitgedeeld. Waar van toepassing zal de uitbater of eigenaar van de erotische uitbating verantwoordelijk zijn voor het informeren en erop toezien dat de cliënten en sekswerkers de bovenstaande richtlijnen volgen.
Sociaal en medisch personeel kan de sekswerkers informeren en trainen wat betreft deze richtlijnen en het correct gebruik van materiaal.
Advertentiesites zouden een banner aan hun site moeten toevoegen met informatie voor sekswerkers en cliënten, dit om escorts en sekswerkers die aan privé-ontvangst doen te bereiken.

f. Omtrent tests
Systematische en regelmatige covid-testing voor sekswerkers die geen symptomen vertonen is niet aangeraden omwille van de volgende redenen: (1) het percentage vals-negatieven; (2) negatieve resultaten zouden een vals gevoel van veiligheid geven en kunnen leiden tot het minder in acht nemen van het protocol of gebruik van materiaal. Een aanpak van “risk reduction”/informatie en bewustzijn aanscherpen wordt verkozen, aangezien ervan uitgegaan wordt dat het effect op de gezondheid en het opvolgen van preventieve maatregelen tegen de verspreiding van het virus met deze aanpak hoger zal zijn.
Sekswerkers moeten uiteraard getest worden wanneer ze symptomen hebben, volgens de bestaande richtlijnen.

g. Voorlopige vragenlijst
Sekswerkers worden aangemoedigd om de gezondheidstoestand van hun cliënten na te gaan (de afwezigheid van covid-symptomen), wat mogelijk is door het afnemen van een korte vragenlijst.

[1] Het type dat ook gebruikt wordt in ziekenhuizen. Deze kunnen gemakkelijk gewassen worden met een spons en een desinfecterende gel.