Bron: Tallk of the town

Posted on maart 15, 2008 by Benjamin

De jonge generatie – buitenlandse – jongensprostitués durven steeds meer, en doen steeds meer dingen voor een steeds lagere prijs. Voor de autochtone manhoer zit er maar één ding op. Het Stadspark in Antwerpen verlaten, en klanten zoeken via het internet.

Sociologe en criminologe Marion van San stelde in haar rapport Schone schijn bedriegt, over opbloeiende prostitutie in de rafelrand dat mannenprostitutie een probleem is geworden. Al is jongensprostitutie een betere keuze. De boys zijn soms amper 13 jaar. Wie 20 is, is oud en out. Op het internet vinden deze anciens nog wel werk.

Jeroen Verelst van De Morgen sprak met Christian (21). Hij vertelt hoe de buitenlandse jongens de markt destabiliseren en oude gewoontes overboord gooien.

“Seks in de schemerzone”, Jeroen Verelst, De Morgen, 15.03.2008.
“Uiterlijk zijn het soms nog echte kinderen, maar ze hebben dingen meegemaakt die wij niet kunnen bevatten. Dat zie je gewoon in hun ogen. Ze zijn amper vijftien of zestien, maar ze leven niet meer. Ze overleven alleen nog.”

[…]

“Ik zoek en vind nu klanten via internet, zoals veel van mijn oude ‘collega’s’. Een verademing. Maar ik besef ook wel dat ik geluk heb. Die jonge gasten hebben geen computer, soms hebben ze niet eens een dak boven hun hoofd. Ze spreken vaak ook geen woord Nederlands of Engels. Probeer in het Roemeens maar eens klanten te versieren op internet. De jongenshoeren die achterblijven in het Stadspark staan helemaal onderaan de sociale ladder. Ze geraken niet hoger.”

Hert verhaal van Christian, die een moeilijk en homofobe jeugd doormaakte, is representatief voor veel Belgische payboys.

Ze werden uit het Stadspark verdreven door de nieuwe lichting jongenshoeren uit het Oostblok, die na de val van de Berlijnse Muur druppelsgewijs in Antwerpen neerstreken. De Oost-Europeanen haalden de gemiddelde leeftijd van de prostitués niet alleen gevoelig naar beneden, ze trokken zich ook geen bal aan van de ongeschreven regels die al jaren stilzwijgend werden gerespecteerd door alle jongens in het park. Ze doken probleemloos onder de prijs, stormden met zijn tienen tegelijk op een klant af in plaats van één onderhandelaar vooruit te sturen, en flirtten steeds nadrukkelijker met wat de Antwerpse politie omschrijft als ‘de regels van welvoeglijkheid’.

Vroeger gedoogbeleid, nu meer klachten

Vroeger gedoogde de politie de commerciële activiteiten in het Stadspark. Zo bleef de markt geconcentreerd, en zowel jongens als klanten bleven discreet. Maar de nieuwe generatie gaat verder. De vooral joodse buurtbewoners worden vaak aangesproken, of moeten vrij openlijke taferelen aanschouwen. Ze gaan dan ook vaker klacht neerleggen bij de politie.

Om er nog een schep bovenop te doen deden ze dat niet alleen ‘s nachts, maar soms ook gewoon overdag. Vlakbij de speeltuin of het skatepark. Tegenwoordig houden de cel Prostitutie van de Antwerpse politie en de jeugdbrigade een strenger oogje in het zeil.

“Ik wil de jongens uit het Oostblok niet van alles de schuld geven, maar je kan er niet omheen dat zij alles hebben veranderd”, reageert Christian. “Ze gaan verder, véél verder dan de generatie prostitués voor hen. Het is een vicieuze cirkel. Als ze de kicks van de klanten blijven volgen, gaan die kicks er alleen maar extremer op worden. En als ze de klanten steeds minder aanrekenen, gaan die minder willen betalen.”

Ex-Joegoslavië en Roma-zigeuners

De Morgen houdt het in tegenstelling tot De Standaard en het Nieuwsblad (797 / 800) op 576 jonge mannelijke sekswerkers.

De Oost-Europeanen zijn de grootste doelgroep van het project. Van de 208 bereikte prostitués waren er 84 afkomstig uit ex-Joegoslavië, zeventien uit Roemenië en kleinere groepjes uit nog andere Oostbloklanden. Het gros van de Oost-Europeaanse jongenshoeren behoren tot de Roma. Die afkomst maakt het voor hulpverleners extra moeilijk om de jongeren te bereiken.

De ploeg van het Boysproject kon (of mocht, zie kader) geen uitleg geven, maar in het rapport-Van San geeft een medewerker toe dat de Romajongens de doelgroep vormen die de zwaarste inspanningen vergt. “Prostitutie is voor Roma een moeilijk bespreekbaar thema. Het gebeurt dat wij een Romajongen in een auto zien stappen en hij ons een condoom vraagt. Maar dan nog ontkent hij dat hij zich prostitueert. Psychologisch is er dus erg veel werk aan deze jongens. Wij proberen veilige seks bespreekbaar te maken, maar dat is moeilijk. Ook geslachtsziektes zijn bij deze groep een enorm taboe.”

Rue (de) Vaseline

De Rue Vaseline of Rue de Vaseline (Van Schoonhovenstraat) is een ander centrum voor de jongensprostitutie. Maar daar gebeurt het discreter en is de gemiddelde leeftijd hoger. Daar zien de uitbaters van de homohoreca op toe.

De Noord-Afrikanen worstelen volgens het rapport met dezelfde taboes. Rachid (19) is Marokkaan en homo. “Als ze dat thuis wisten, zou ik nog dezelfde dag verstoten worden. Als ze ontdekken dat ik homo én prostitué ben, vermoordt mijn vader me. Of hij hangt zichzelf op. Ik schaam me er zelf niet meer voor. In het begin wel, dan maakte ik mezelf wijs dat ik een echte hetero was en dat ik alleen met mannen meeging omdat ik geld nodig had. Dat is natuurlijk nog altijd zo. Niemand prostitueert zich voor zijn plezier, het blijft vernederend. Maar soms beleef ik er wel plezier aan. Niet bij oude mannen, die doe ik ook alleen als ze héél goed betalen. (lachje) Gelukkig zijn het niet allemaal lelijke venten.”

[…]

“Ah, de Rue Vaseline”, lacht Rachid. “Die blijft natuurlijk een trekpleister. Ideaal als je snel geld nodig hebt, want je hebt er altijd prijs. Maar de eigenaars waken er wel over dat er niet te veel jonge prostitués verzamelen, en dat het niet te openlijk gebeurt. Maar meestal heb je aan oogcontact en een paar woorden wel genoeg om te weten waar de klant op uit is en wat hij er voor over heeft.”

Antwerpen-Centraal

Maar de tippeljongens ronselen niet alleen meer in het Stadspark. De vaak anderstalige hoertjes kunnen niet op het internet klanten zoeken, en gaan op jacht in de buurt rond de UGC, in de Pelikaansstraat, aan de De Keyserlei en het Astridplein.

Boysproject

Boysproject wil de jonge prostitués helpen. Maar het blijkt onvoldoende.

Van San is zich duidelijk bewust van het probleem. Ze beveelt de stad in haar rapport aan om werk te maken van een hulpverleningsprogramma voor jongens die willen kappen met prostitutie. Prostitutieambtenaar Hans Willems erkent dat er nog werk aan de winkel is. “Het aanbod mag gerust nog uitbreiden, dat klopt. Maar het is niet simpel om het probleem op te lossen. Het Boysproject levert goed werk, maar kan nooit iedereen bereiken. Prostitutie speelt zich altijd af in de schemerzone, er kleeft een gigantisch stigma aan. Officieel bestaat het zelfs niet.”