Bron: GVA

“Mooie erkenning voor hard werk”

Het Antwerpse Boysproject heeft de Vlaamse prijs voor criminaliteits preventie gewonnen. Die prijs is een beloning voor vernieuwende projecten die criminaliteit proberen te voorkomen. Het Boysproject wil jongens en mannen die zich prostitueren opnieuw integreren in de maatschappij. door Luc VAN BRAKEL

Als trotse winnaars van de Vlaamse prijs voor criminaliteitspreventie werden de medewerkers van het Boysproject gisteren ontvangen op het stadhuis. Daar overhandigde de bezieler van het project, Dirk Vertongen, een geschenk aan veiligheidsschepen Dirk Grootjans en burgemeester Patrick Janssens. Ze kregen een lichtbak. Wanneer het rode licht brandt, komt een afbeelding met een Antwerpse straat en enkele wachtende jongens tevoorschijn. Een geschenk dat perfect uitdrukt waar het project voor staat.

Dirk Vertongen: “Behalve een erkenning betekent de prijs ook dat we in het daglicht komen te staan. Wanneer je het licht uitdoet, zie je niets meer. We hopen dat dit voor ons niet telt, want wij werken heel hard aan de begeleiding van mannelijke prostituees.”

“We zoeken de jongens en mannen op en proberen contact met hen te leggen. We hebben in de Quellinstraat een aanloopkamer ter beschikking, die ingericht is als huiskamer. Daar kunnen de mannen en jongens tot rust komen. Wij zijn daar elke avond met drie medewerkers aanwezig om met hen te praten. Veel van hen hebben nood aan een huiselijke en veilige omgeving. Op die manier proberen we hen als gelijke, niet zozeer als hulpverlener, te helpen. Om de twee weten komt ook een dokter langs om hen te onderzoeken. We willen vooral een schakel zijn tussen de jongens en andere instanties omdat de drempel tot hulpverlening vaak te hoog is. We praten met hen bijvoorbeeld voer herscholing of over geld. Velen kunnen amper eten betalen. Ze verdienen wel geld, maar geven het even snel weer uit. Voor hen is dat geld niet op een aangename manier verkregen en moet het weg.”

Illegalen

Op dit moment begeleidt Boysproject zo’n 160 jongeren, onder wie 36 minderjarigen. Velen zitten in de illegaliteit. 52 procent is afkomstig uit Oost-Europa. Slecht 19 procent is afkomstig uit België.

Ook vorig jaar won een Antwerps project de Vlaamse prijs voor criminaliteitspreventie. Toen viel de eer te beurt aan het project U-Turn.

“Dat toont toch aan dat we met ons veiligheidsbeleid op het juiste spoor zitten”, zei veiligheidsschepen Dirk Grootjans trots. Aan de prijs hangt een geldbedrag vast van 3.720 euro.