Bron: De Standaard

ANTWERPEN – Het Antwerpse “Boysproject” heeft de nationale prijs voor criminaliteitspreventie gewonnen.

De onderscheiding is een beloning voor concrete, creatieve en vernieuwende projecten die criminaliteit proberen te voorkomen. Het Boysproject werkt met jongens en mannen die zich prostitueren en wil hen herintegreren in de maatschappij.

Boysproject begeleidt sinds enkele jaren mannelijke straatprostituees. “We zoeken ze op en proberen contact met hen te leggen”, vertelt Dirk Vertongen, de bezieler van het project. “We hebben een aanloopkamer in de Quellinstraat, die ingericht is als een huiskamer. Daar kunnen de mannen en jongens op rust komen. Wij zijn daar elke avond met drie medewerkers aanwezig om met hen te praten.”

“Velen onder hen hebben nood aan een huiselijke en veilige omgeving. Op die manier proberen we hen als gelijke, niet zozeer als hulpverlener, te helpen. We willen vooral een schakel zijn tussen de jongens en andere instanties omdat de drempel tot hulpverlening vaak te hoog is. We praten met hun bijvoorbeeld over herscholing of over geld. Velen van hen kunnen amper eten betalen. Ze verdienen wel geld, maar geven het even snel weer uit.”

Op dit moment begeleidt Boysproject zo’n 160 jongeren. Daarvan zijn er 36 minderjarig. Velen van hen zijn hier illegaal. 52 procent is afkomstig uit Oost-Europa, slechts 19 procent uit België. Ook vorig jaar won een Antwerps project de Vlaamse prijs voor criminaliteitspreventie. Toen viel de eer te beurt aan het Borgerhoutse jongerenproject U-Turn. “Dat toont toch aan dat we met ons veiligheidsbeleid op het juiste spoor zitten”, zegt de trotse veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD). Aan de prijs hangt een geldsom van van 3.720 euro. (Iba)