Bron: De(n)Antwerpenaar
Niet iedereen weet dat kansarme jongens tussen de 12 en 25 jaar oud soms uit pure noodzaak in Antwerpen aan de kost komen door hun lichaam te verkopen. Via Boysproject tracht het stadsbestuur deze jongens nieuwe kansen te bieden. Boysproject beschikt sinds kort over nieuw cijfermateriaal met betrekking tot de jongensprostitutie in de Scheldestad.
Boysproject, een deelwerking van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk De Terp, bereikte in de tweede helft van vorig jaar zo’n 150 mannelijke prostitués, werkzaam in Antwerpen. Uit een bevraging van de hoofdzakelijk jonge prostitués blijkt dat één op vier minderjarig zi. Ongeveer 36 procent is afkomstig uit Oost-Europa, 27 procent zijn Belg, 13 procent heeft Noord-Afrikaanse roots. Onder de Belgen gaat het vaak om jongeren met een instellingsverleden of die het slachtoffer werden van familiemisbruik. Buitenlanders komen niet zelden uit een oorlogsgebied (onder meer uit ex-Joegoslavië) en hopen hier asiel te bekomen, of zoeken gewoon seksuele experimenteerruimte.
Deze jongens overleven noodgedwongen op straat. Ze zijn dakloos of overgeleverd aan huisjesmelkers. Elke dag is voor hen een moeizame zoektocht naar geld. Ze werken op straat, in bars en parken, en hebben niemand waarbij ze met hun problemen terecht kunnen.
Boysproject vangt de jongens op in de “aanloopkamer” aan de Quellinstraat, op woensdag en donderdag of na afspraak. Daar kunnen ze iets drinken en eten, een praatje maken, tv kijken, surfen op het internet, een douche nemen en condooms krijgen. Boysproject zoekt de jongens zelf op in hun werkomgeving, zowel overdag als ’s nachts.
Coördinator Dirk Vertongen: “We stellen hun werkwijze niet in vraag, want dan verjagen we hen. We willen hen kansen geven, zodat ze niet verder in de problemen geraken en zelf hun lot kunnen bepalen, en zo mogelijk uit de prostitutie kunnen stappen. We staan open voor al hun vragen over huisvesting, formulieren en hun eventuele terugkeer naar hun land van herkomst. We stimuleren hen om weer daar school te gaan en volgen hun resultaten op.”
Vzw Arktos werkt mee aan het wekelijks vormings- en vrijetijdsaanbod van Boysproject. Vertongen: “We willen de jongens weerbaarder maken, zodat ze niet op straat hoeven rond te dolen en niet afglijden in de criminaliteit. We geven hen waarden mee die ze van thuis vaak niet meekregen. We praten met hen in alle openheid over drugs, diefstal en geweld en maken hen duidelijk dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun seksuele geaardheid. Seksuele frustratie kan immers leiden tot agressie.”
Boysproject kadert in het veiligheids- en preventiecontract van de stad Antwerpen. Het werkt samen met allerlei organisaties: het ocmw, de daklozen- en jongerenwerkingen, de politie en het gerecht, diverse hulpverleningsorganisaties en tewerkstellingsprogramma’s. Om de twee weken komt de dokter van het Gezondheidshuis Antwerpse Prostitutie op donderdag op bezoek in de aanloopkamer. Zij verleent gratis en anoniem medische bijstand aan de jongens die dat willen en geeft tips waarmee ze seksueel overdraagbare ziektes kunnen vermijden.