Bron: GVA

Antwerpen opent aan het Koningin Astridplein een inloopruimte voor minderjarige jongens die in het Stadspark als prostitué werken. Zij krijgen daar gratis medische verzorging. De bedoeling is om de jongeren uit het prostitutiemilieu los te weken.

Juiste cijfers over het aantal jongens dat in Stadspark als prostitué werkt zijn er niet. “De omwonende klagen wel dat het fenomeen zich uitbreidt”. zegt Dirk Grootjans (VLD), schepen van Integrale Veiligheidszorg.

“Het is niet langer beperkt tot het Stadspark. Deze jongens wachten ook aan de Rubenslei en de Frankrijklei op klanten. Het gaat vooral om jongeren uit de Balkan. Zij zijn aan hun lot overgelaten. Uit cijfers blijkt dat 80% van deze jongeren in de criminaliteit belandt.”

In de inloopruimte aan het Koningin Astridplein krijgen de jonge prostitués gratis medische verzorging. Het opzet is om een gesprek met de jongeren aan te knopen en hen los te weken uit het milieu.

Volgens burgemeester Leona Detiège (SP.A) zijn de jongeren al de tweede generatie. Zij worden begeleid door hun oudere broer die ook al werkten in de prostitutie.

Na de moord op het straatkind Puia richtte Antwerpen al het Project Antwerpse Straatkinderen (PAS) op. Daar krijgen ongeveer zeventig kinderen de mogelijkheid om zich even te ontspannen. In deze groep zitten ook veel jongeren die als prostitué werken in het Stadspark.

SVW